0
09103042505

پیدا کردن هدف با استفاده از دستور Goal Seek

دستور Goal Seek به منظور پیدا کردن مقدار هدف در محاسبات مورد استفاده قرار میگیرد. در محاسبات ریاضی، همواره پیدا کردن تاثیر تغییر متغیر مستقل( X) بر متغیر وابسته (Y) بسیار راحت تر از حالت عکس می‌باشد، برای مثال در مسئله محاسبه معدل، اگر نمره درس ریاضی یک نمره افزایش یابد، میزان افزایش معدل به راحتی قابل محاسبه می‌باشد اما در حالت معکوس، اگر معدل ۱ نمره افزایش یابد، درس ریاضی باید چه مقدار افزایش یابد، پاسخ به سوال دوم به مراتب سخت تر از پاسخ به سوال اول است.

یا به طور مشابه:

میخواهیم درآمد سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵، ۱۵ درصد افزایش یابد، قیمت محصول A چقدر باید زیاد شود؟

میخواهیم نقطه سر به سر پروژه را مشخص کنیم (نقطه ای که درآمدها با هزینه ها برابر می‌شود، به عبارت دیگر سود تجمیعی برابر با صفر است)

در مسئله معدلها، فرض کنیم کارنامه ساخته شده به صورت ذیل باشد، که در آن معدل فعلی (فرمول ثبت شده در سلول H5) برابر با ۱۴٫۷۷ و نمره ریاضی فعلی (ثبت شده درون سلول E10) برابر با ۱۱٫۷۵ است.فرض کنید بخواهیم در این مسئله تعیین کنیم نمره ریاضی چه عددی باشد تا معدل برابر با ۱۵ شود.

 

برای حل این مسئله کافی است از  تب Data، قسمت Data Tools بخش What if Analysis  دستور Goal Seek را انتخاب کرده تا صفحه زیر باز شود.

Goal Seek

دستور Goal seek شامل سه قسمت زیر است

Set Cells، در این قسمت باید ادرس سلولی که در آن فرمول معدل ثبت شده است وارد شود. (در این مثال H5)

To Value: در این قسمت میزان مد نظر معدل وارد میشود (در این مثال عدد ۱۵)

By Changing Cells: در این قسمت باید ادرس سلولی که میخواهیم تغییر کند وارد شود، در مثال فعلی میخواهیم نمره درس ریاضی تغییر کند پس ادرس سلول E10 در این قسمت ثبت می‌شود.

بعد از وارد کردن اطلاعات فوق، با تایید نمودن دستور Goal Seek  نمره درس ریاضی تغییر خواهد کرد تا زمانی که معدل به عدد ۱۵ برسد.

 

محدودیتهای دستور Goal Seek

در استفاده از ابزار Goal seek محدودیتهای زیر وجود دارد:

  • این دستور فقط قادر به تغییر یک مقدار است (نمیتوان همزمان نمرات دو درس را تغییر دهد)
  • در این دستور نمیتوان باری مقدار X محدوده تعریف نمود؛ (برای مثال اگر در مثال قبل به جای عدد ۱۵، عدد ۲۰ برای معدل تعیین شود، خروجی دستور برای نمره درس ریاضی، عدد ۵۳ می باشد که مجاز نیست.
  • در بعضی از موارد ممکن است جوابی به عنوان خروجی تعیین نشود